Секрети ефективного спілкування. Вчимося разом.

09 лютого 2021 р. у Сєвєродонецькому багатопрофільному ліцеї відбувся психолого-педагогічний семінар-практикум «Комунікативна компетентність. Секрети ефективного спілкування», який проводився в ході ІІ (моделювально-проектувального) етапу педагогічного експерименту з теми «Розвиток комунікативної компетентності здобувачів освіти в освітньому середовищі Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею». Метою даного заходу стало ознайомлення вчителів з прийомами та техніками ефективного педагогічного спілкування, як запоруки формування комунікативної компетентності здобувачів освіти.  Спікери семінару:  заступник директора з НВР Карпенко Світлана Леонідівна та практичний психолог ліцею Яворська Марина Анатоліївна.

Карпенко Світлана Леонідівна зазначила актуальність даної теми в умовах сучасного реформування освіти та в межах участі в регіональному педагогічному експерименті, узагальнила теоретичні знання з питань компетентнісної освіти та ін.

Яворська Марина Анатоліївна  за допомогою інтерактивних ігрових вправ ознайомила колектив з найбільш ефективними прийомами та техніками педагогічного спілкування в рамках професійної діяльності: техніки активного слухання, «Я-висловлювання», правил постановки питання та ефективного використання похвали, правила «Трьох 20 секунд». Було розглянуто важливість подолання бар’єрів у спілкуванні та ефективність використання  гумору та оптимізму в спілкування з підлітками. Також колектив було ознайомлено з результатами та інтерпритацією попереднього психодіагностичного опитування по визначенню стилю педагогічного спілкування серед учителів та учнів ліцею. Під час заходу було створено психологічно комфортну атмосферу, що активізувало роботу колективу та сприяло досягненню задач семінару.