Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства»

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Акція в Україні стартувала 25 листопада в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок
  • 1 грудня – Всесвітній  день боротьби зі СНІДом
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера
  • 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі
  • 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини

В рамках цієї компанії в Ліцеї багатопрофільному міста Сєвєродонецьку практичним психологом Яворською Мариною Анатоліївною було проведено години психолога для учнів 10-11-х класів. Темою години психолога стало «Домашнє насилля». На уроці ліцеїсти разом з психологом з’ясовували види, причини та наслідки цього злочину. Учні були ознайомлені з офіційною статистикою, яка висвітлює відношення суспільства до питання домашнього насилля в України. Ліцеїсти були ознайомлені зі змінами до законодавства щодо домашнього та сексуального насильства, щодо притягнення до кримінальної відповідальності особи, яка вчиняє домашнє насильство.

Висновок щодо необхідності проведення щороку цієї компаніїї ліцеїсти зробили разом. «16 днів проти насильства»  це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.