У ЛІЦЕЇ СТВОРЕНО СЛУЖБУ ПОРОЗУМІННЯ!

В рамках проекту «Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації за принципом рівний-рівному та вирішення конфліктів мирним шляхом в закладах освіти Донецької та Луганської областей», який реалізує Громадська організація «Ла Страда-Україна» за фінансової підтримки ЮНІСЕФ,  Інструменту стабільності та миру ЄС з 10 по 13 вересня 2018 року в ліцеї було проведено 4-х денний освітній тренінг «Базові навички медіатора/медіаторки служби порозуміння  закладу освіти», в якому взяли участь 10 ліцеїстів 9-10 класів.

Медіація – це добровільний і конфіденційний процес, у якому нейтральна третя особа (медіатор) допомагає сторонам знайти взаємоприйнятний варіант вирішення ситуації, що склалася. Особливою рисою медіації є те, що сторони спільно беруть на себе відповідальність за прийняття рішення та його виконання.

У результаті проходження тренінгу учні отримали знання, вміння і навички щодо проведення медіаційної процедури. Учні познайомилися з основними принципами сучасної конфліктології, які орієнтовані на співробітництво і мирне регулювання конфліктів; навчилися конструктивним стратегіям поведінки; медіації; підготувалися для виконання посередницьких функцій у процесі вирішення конфліктів; розробили план організації системи учнівського посередництва у ліцеї.

Діти отримали сертифікати медіатора/медіаторки та стали членами   Служби порозуміння ліцею.

Ліцеїсти-медіатори почали інформаційно-роз’яснювальну роботу серед учнів 8-10 класів по залученню учнівської молоді до вирішення конфліктів мирним шляхом, профілактики агресивної поведінки та правопорушень, формуванню взаємоповаги, використанню ненасильницьких засобів спілкування.